• Šiandien yra: Antradienis, gruodžio 6, 2016

Ar lietuviams priimtinas korėjietiško maisto skonis ?



Daugiau nei prieš dvejus metus Lietuvoje, Vilniuje, buvo atidarytas (kol kas vienintelis) tradicinio korėjietiško maisto restoranas „Taste“. Apie šią išskirtinę virtuvę, jos papročius, skonius bei tai, ar lietuviams patinka tokios egzotiškos šalies maistas, kalbėjome su vienu iš šio restorano įkūrėjų, Donatu Dūda.

IMG_0010

Restorano „Taste“ interjeras.

Kodėl kilo idėja atidaryti korėjietiško maisto restoraną, o ne, pavyzdžiui, kinų ar japonų?

Mes daug dirbame su turistais (jau aštuoneri metai), na o mūsų pagrindiniai klientai yra korėjiečiai. Korėjiečių valgomas maistas nuo europiečiams įprasto gan stipriai skiriasi, tad žmonės dažnai netgi susigadindavo kelionę dėl virškinimo problemų. Vilniuje tiesiog nebuvo tradicinio korėjietiško maisto restorano, nors kai kur kažko panašaus į šios šalies virtuvę galime rasti “fusion” maitinimo įstaigose, tad su verslo partneriu matėme, jog Vilniui tikrai reikėtų tokio tipo restorano. Taigi visų pirma tai sugalvojome daryti dėl savo pačių klientų, na ir, žinoma, norėdami realizuoti save – savo svečiams siūlome tik geriausios kokybės maistą ir aptarnavimą, ko, kaip manome, kartais Lietuvoje tikrai pritrūksta.

Kaip jūs surandate ir išgaunate tikrą, autentišką tradicinės Korėjos virtuvės patiekalų skonį?

Na, galiu pradėti nuo to, kad beveik visi maisto produktai, kuriuos naudojame, yra atsigabenami iš pačios Pietų Korėjos. Nuolat vykdome korėjiečių šefų vedamus mokymus savo virėjams. Taip pat keli darbuotojai yra šios tautybės, tad jie, atėję pas mus pavalgyti, visuomet vertina maistą, jo skonį ir iškart pasako net menkiausius nukrypimus. Kas geriau gali žinoti apie Korėjos virtuvę jei ne šalies gyventojas? Be to, ypač vasaros metu, restorane pietauja ar vakarieniauja daugybė korėjiečių turistų ir tarp jų dar nebuvo nei vieno nepatenkinto. Netgi kelis kartus pasitaikė ir kuriozinių situacijų, kai korėjiečiai, negalėdami patikėti, kad maistą paruošė lietuviai virėjai, ėjo į virtuvę, kad galėtų patys tuo įsitikinti!..

IMG_7084

Įvairūs restorane siūlomi tradicinės Korėjos virtuvės patiekalai.

Daugelis žinome, kad rytietiškas maistas, kurį ragaujame restoranuose, yra šiek tiek pakeistas, kad būtų priimtinesnis ir artimesnis mums įprastam skoniui. Kokie yra lietuvių klientų atsiliepimai apie tradicinę Korėjos virtuvę?

Beveik visi atsiliepimai yra geri – žmonėms įdomu paragauti kažko kitoniško, neįprasto, autentiško. Kita vertus, gan dažnai susiduriame su tokia problema, kad žmonės neskiria skirtingų šalių virtuvių. Pavyzdžiui, atėję pas mus prašo sušių ar vištienos „vyšnaičių“… Maisto prasme lietuviai apie Korėjos virtuvę žino tikrai nedaug, o ji juk skiriasi tiek nuo kinų, tiek nuo japonų virtuvių – tai visai kas kita. Paragavę korėjietiškų patiekalų, žmonės dažniausiai atsako, kad skonis buvo “įdomus”, kartais netgi ir su neigiama gaidele. Tačiau įdomiausia yra tai, kad jie sugrįžta ir, ragaudami vis kitus patiekalus, po truputį įsimyli šią virtuvę. Mes turime tikrai ištikimų lietuvių klientų, kurie pas mus apsilanko kiekvieną dieną, nors pirmą kartą paklausti ir sakė, kad toks maistas tikriausiai ne jiems… Žinoma, tai normalu, nes mes savo patiekalų “nepriartiname” prie europietiškų, nenaudojame jokių skonio stipriklių ar papildų, tad kai kuriems reikia šiek tiek laiko priprasti. Prisimenu, kai pats pirmą kartą paragavau kimchi jigae sriubos – galvojau, kaip ją apskritai įmanoma valgyti, bet ji tapo mėgstamiausia mano sriuba! Taip pat buvo ir mano tėvams – dabar juos aplankydamas visad vežu puodą šios sriubos lauktuvių!

113

Tradicinė „Kimchi jigae“ sriuba, patiekiama su įvairiais pagardais ir antriniais patiekalais.

Atsiliepimai apie jūsų restoraną iš kritikų tikrai labai geri, tačiau buvo galima išgirsti įvairių komentarų dėl patiekalų kainų – neva, kodėl reikėtų mokėti už, kad ir sriubą, tiek ir tiek pinigų.

Taip, esu pats tai girdėjęs, netgi ir per radiją, bet galiu drąsiai teigti, kad tie žmonės nesilankė mūsų restorane, o greičiausiai išgirdę iš pažįstamų ar draugų tik nuogirdas. Pagal tai, kas kalbama, yra aišku, kad jie nežino, kas yra gaunama už sumokėtą kainą. Pavyzdžiui, buvo komentaras – “Kaip sriuba gali kainuoti 170 litų?!” Na, tai, ką žmogus gauna, yra visai kas kita, nei ką mes įsivaizduotume kaip sriubą. Visų pirma, tai patiekalas dviems žmonėms, o į sudėtį įeina daugybė įvairių jūros gėrybių, kurios, kaip visi žino, jei kokybiškos, tikrai nėra pigios. Vien tokio ingrediento kaip krabas kaina sudaro pusę sriubos kainos. Svarbu ir tai, kad prie patiekalo patiekiami ir specialūs “šalutiniai” patiekalai – ryžiai, kimchi salotos, marinuota kiauliena ir daugelis kitų. Visi ragavę šį patiekalą liko patenkinti ir neliko alkani. Tai yra pats brangiausias mūsų patiekalas, bet jis yra reikalingas, nes tai Korėjos maisto tradicijos dalis.

230

Tradicinė „Haemultang“ sriuba su įvairiomis jūros gėrybėmis.

Kokie patiekalai jūsų restorane yra patys populiariausi?

Tikriausiai tai būtų jautiena, kiauliena ar krevetės, kurios kepamos ant griliaus tiesiog prie staliuko. Galima ir patiems kepti, jei tik svečias to nori, arba tai padaro padavėjos. Korėjoje tai viena iš bendravimo formų – žmonės vakarais susirenka, eina į užkandines ar restoranus ir prie stalo patys kepasi įvairią mėsą ir, žinoma, bendrauja tarpusavyje. Dar vienas mėgstamas patiekalas yra jau minėta kimchi jigae sriuba. Reikia pasakyti kad kimchi – marinuoti kopūstai (jei tiksliau – tai visiems žinomas Pekino kopūstas) yra vienas mėgstamiausių korėjiečių patiekalų. Jie jį valgo ir vieną, ir su įvairiais patiekalais kiekvieną dieną, jei jau apie tai kalbate su korėjiečiais – tai arba gerai, arba jau geriau patylėkite. Korėjos virtuvė be kimchi sunkiai įsivaizduojama. Keliaujantys turistai net prisideda į pakelius šio patiekalo iš namų! Atrodo, kad be jų negali gyventi. Negana to, kiekviena šeima turi netgi atskirus šaldytuvus, kur šis patiekalas yra laikomas pačioje optimaliausioje temperatūroje. Kimchi jigae sriuba ir yra pagaminta iš tų marinuotų kopūstų. Korėjiečiai netgi teigia, kad tai yra pats geriausias vaistas nuo pagirių!

170

Ant griliaus kepama mėsa su įvairiais pagardais ir antriniais patiekalais.

Ne tik Korėjos maistas, bet ir jo valgymo tradicijos skiriasi nuo mums įprastų. Ar dažnai susiduriate su klientais, kurie žino, kaip valgyti, ir ar dažnai tenka žmones supažindinti, jiems paaiškinti?

Na, žinančių žmonių yra, bet nedaug, nors mes, atidarinėdami restoraną, išvis nesitikėjome, kad jų bus. Žinoma, dar yra kita kategorija žmonių, kurie mano, kad žino, tačiau valgo klaidingai ir netgi labai pyksta, jei jiems stengiamės patarti ar paaiškinti… nors jų pasitaiko nedažnai. O juk valgant korėjietišką maistą, jo valgymo būdas yra labai svarbus, nes vienu būdu valgant tą patį patiekalą jis gali būti labai skanus arba toks, kurio net prisiminti nenorėsite, jei valgysite neteisingai. Būdamas užsienyje mačiau, kaip pirmą kartą į korėjiečių restoraną atėję žmonės užsisakė kimchi salotų. O juk jos paprastai nevalgomos vienos – tačiau jiems niekas to nepasakė, tad vargu ar jie kada vėl norės paragauti korėjietiškos virtuvės patiekalų. Mūsų personalas visad paaiškina, kaip bei su kuo valgyti kokį patiekalą.

Kodėl restoraną pavadinote “Taste” (angliškai – „skonis“) pavadinimu?

Korėjietiškas maistas daugeliu atveju yra valgomas su įvairiais pagardais – antriniais patiekalais, kurie patiekiami prie pagrindinio. Pavyzdžiui, jei užsisakote jautieną, kepamą ant griliaus, visada prie jos gausite (be papildomo mokesčio) jau minėtų kimchi salotų, marinuoto paparčio ar kiaulienos, specialiai paruoštų sojos pupelių daigų, paparčių ir kitų pagardų, kadangi juos darome patys ir dažnai keičiame. Valgydami ir varijuodami pagardais klientai atranda ne tik savo mėgstamiausią tradicinės virtuvės skonį, bet ir savo asmeninį, nekasdienišką ne tik lietuviams, bet ir korėjiečiams variantą. Pavadinimas simbolizuoja skonį, kurį kiekvienas atėjęs į mūsų restoraną atranda!

 

Interviu parengė: Vytenis Utaras
Redagavo: Monika Dvirnaitė

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>