• Šiandien yra: Trečiadienis, gruodžio 7, 2016

Augaliniai aliejai – riebalai „žudikai“: ką nutyli maisto produktų etiketės?

Transformuoti riebalai, nuotr. FreepikTransformuoti riebalai, nuotr. Freepik

Puikiai žinoma, kad vartojame maistą, kuriame gausu konservantų, apie kurių žalą esame girdėję ne kartą ir ne du. Deja, pavojus mūsų sveikatai slypi ne tik po raidelėmis „E“, bet ir po visai nekaltu vieno ingrediento pavadinimu.

Riebalai „žudikai“ – tai transformuoti riebalai, kurių sudėtis yra chemiškai pakitusi. Sudėties pakitimą lemia pramoninis augalinių aliejų kietinimas, o taip pat ir aliejaus temperatūros pokyčiai, nulemti aliejaus laikymo spintelėse, o ne šaldytuve, ar daugkartinio jo kaitinimo.

Riebalų „žudikų“ kenksmingumas – fatališkas

Jei kasdien riebalų „žudikų“ suvartojama vos 2 procentai, mirtinų širdies ir kraujagyslių ligų rizika padidėja 2 kartus; rizika susirgti diabetu padidėja 36 procentais. Teigiama, jog jokie kiti riebalai nedaro tokio fatališko poveikio mūsų sveikatai.

Pakuotės nutyli informaciją

Kiek ir kokių konservantų yra tam tikruose produktuose, bent jau galime žinoti, perskaitę jų sudėtį. Kalbant apie riebalus „žudikus“, baisiausia yra tai, kad žmonės nėra informuojami, kuriuose produktuose ir kiek yra transformuotų riebalų. Tiesa ta, kad daugelyje mūsų mėgstamų produktų yra tokių nebylių žudikų: pyraguose, sausainiuose, sluoksniuotoje tešloje, pusgaminiuose, šaldytų viščiukų ir vištienos filė kepsnių luobelėse, bulvių traškučiuose, įvairiuose kremuose, gruzdintose bulvytėse, šaldytose picose ir t. t. Tačiau duomenys, kiek riebalų „žudikų“ yra šiuose ir kituose produktuose, saugomi specialiose laboratorijose bei tam tikruose tyrimų institutuose, kurie vartotojams nepasiekiami.

Ilgas galiojimo laikas

Tik tuomet, kai etiketėje tiksliai įvardijama, kad produkte nėra transformuotų riebalų, galima būti tikram, jog produkto sudėtyje nėra riebalų „žudikų“. Bet ar kada matėte tokį užrašą? Todėl vienas pagrindinių kriterijų, į kurį derėtų atkreipti dėmesį, siekiant atskirti, kuriuose produktuose gali būti transformuotų riebalų – tai ilgas galiojimo terminas. Transformuoti riebalai negenda, jie neapkarsta, todėl produktai gali išlaikyti savo skonį labai ilgą laiką. Štai kodėl jų yra tokioje daugybėje produktų – sukietinti riebalai naudojami pakeisti gerokai brangesnį sviestą, jie suteikia malonų skonį konservams, taip pat standumo ir trapumo (pvz. šokoladui, bulvių traškučiams).

Užkoduota informacija etiketėse: augaliniai riebalai

Atskirti, kuriame produkte yra transformuotų riebalų, padėti gali taip pat ir vieno ingrediento įvardijimas, būtent – augalinių riebalų. Neretai riebalai „žudikai“ slepiasi po būtent tokiu pavadinimu. Tai gudrus gamintojų triukas: kas galėtų pamanyti, kad augaliniai riebalai yra labai kenksmingi sveikatai? Be to, iš dalies tai tiesa: tai augaliniai riebalai, tačiau jų cheminė sudėtis yra pakeista.

Kaip žinoti ir išvengti?

Vertėtų žinoti dar kelis dalykus, padėsiančius išvengti transformuotų riebalų keliamo pavojaus:

  • venkite gruzdintų patiekalų (gruzdinimo aliejai kaitinami ilgas valandas, todėl juose susidaro transformuotų riebalų ir laisvųjų radikalų mišinys);
  • po kepimo visada išplaukite keptuvę ir nenaudokite tų pačių riebalų antrą kartą;
  • pirkite kuo minkštesnį margariną: kuo jis minkštesnis, tuo jame mažiau transformuotų riebalų;
  • aliejų visada laikykite šaldytuve.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>